BLOG - Geloof niet alles wat je denkt - klein afgebeeld (nog niet definitief bewerkt)

Geloof niet alles wat je denkt.

Niet lekker in je vel zitten, maar geen idee hebben waarom. 

Iets zeggen of doen en achteraf beseffen dat dat niet je bedoeling was. 

Herken jij dit en ben jij ook benieuwd hoe dat komt? Deze voorbeelden gaan over je gevoel en je gedrag. Waar je soms een stuk minder grip op hebt dan je zou willen. 

De reden hiervoor is dat we als het ware gedachtenmachines zijn. We hebben namelijk per dag zo’n veertig- tot zestigduizend gedachten. Continue. De zon schijnt, wat zal ik ontbijten, ik hoor een vogeltje, het is 7.10, waar is een bord, hey de kat, ineens een donkere lucht… Gedachten komen en gaan. Bij veel ervan staan we niet bewust stil. En dat is eigenlijk maar goed ook. Toch sturen deze onbewuste gedachten ons gevoel en vervolgens ons gedrag aan.  

Over het algemeen gaat dit proces goed. We denken ruwweg een gedachte, er komt een gevoel op en we handelen hiernaar. Zolang deze gedachten en gevoelens inderdaad komen en gaan, prima. En wanneer ons gevoel en ons gedrag ons goed zint, kunnen we zo doorgaan.   

Zelfs negatieve gedachten en minder positief gevoel zijn ok. Die horen bij het leven en kunnen we aan. Wist je dat maar liefst 80% van al onze gedachten negatief is? We zijn hier dus zelfs aan gewend. Maar als we té lang aanhaken bij een negatief exemplaar, gaan we dat op den duur merken. En met zo’n groot aandeel negatieve gedachten is die kans best groot. 

Toch kunnen we ook hier op korte termijn mee omgaan. We zijn namelijk getraind om negatief gevoel weg te drukken, te negeren of in balans te brengen met onze 20% positieve gedachten. Prima toch? Maar misschien merk jij ook dat sommige zaken toch op blíjven poppen. Zo hard als je het gevoel wegdrukt -als een ballon onder water- zo hard komt het gevoel ook weer boven. Dit gebeurt des te krachtiger als de onderliggende gedachte hardnekkig is. Het wegdrukken, negeren of beredeneren van het nare gevoel lukt niet langer. Je glimlacht aan de buitenkant, maar iets lijkt te blijven sluimeren en je begint er last van te krijgen. Als jij dat herkent, kan het interessant en vooral nuttig zijn om te onderzoeken waar dit gevoel vandaan komt. Welke gedachten liggen daar onder? 

En dan je gedrag. Wat gebeurt er toch op die momenten of zelfs perioden waarin je opvalt dat je anders handelt dan je zou willen? Dat je achteraf denkt: Waarom toch? Waar kwam dat vandaan? Volgende keer doe ik het anders! Toch lijkt dat veranderen niet te lukken. Hoe graag je ook wilt en hoe hard je ook je best doet. Opnieuw komt dit door jouw onderliggende gedachten. 

De reden dat onze gedachten zo hardnekkig zijn, is dat we 90% van onze gedachten íedere dag opnieuw denken. Je vertelt jezelf dus eigenlijk steeds weer hetzelfde en zo ga je er automatisch in geloven. Er ontstaan overtuigingen. Zeker in negatieve, terugkerende gedachten kunnen we meer gaan geloven dan goed voor ons is. 

Overtuigingen creëer je altijd met een goede bedoeling. Om jezelf door een situatie heen te helpen. Maar wanneer die situatie niet meer aan de orde is, kan de overtuiging nog wel doorwerken in jouw systeem. Dan kan de overtuiging inmiddels overbodig zijn of jou zelfs belemmeren. Je ontdekt dat, wanneer je gevoel of je gedrag je niet zint en je dit zou willen veranderen, maar het lijkt maar niet te lukken. 

Vaak weten we niet wat onze persoonlijke gedachten en overtuigingen voor ons doen. En dat terwijl ze zó veel van ons gevoel en gedrag bepalen. Als jij tevreden bent met jouw gedachtenmachine en de resultaten die ze laat zien, houden zo! Maar wanneer jij jouw proces van gedachten, gevoel en gedrag wel eens onder de loep zou willen nemen, kan een professionele coach je hierbij begeleiden. Wil je samen kijken of ík die coach voor jou kan zijn? Laten we kennis maken!